Ja pse duhet të shikojmë filma horror. – Filma24.ac | Filma dhe seriale me Titra Shqip HD

Ja pse duhet të shikojmë filma horror.

Mendohet se përgjigja e enigmës qëndron në natyrën njerëzore. Hulumtimi sugjeron që njerëzit evoluan për të gjetur kënaqësi në situata që na lejojnë të përjetojmë emocione negative në një kontekst të sigurt. Ju mund të shihni këto elemente të tmerrit në lojërat e fëmijëve. Për shembull loja kukafshehthi, që është një simulim i një ndërveprimi grabitqar-pre. Fëmija fshihet dhe i rrituri pretendon të jetë një grabitqar, që e kërkon fëmijën përderisa ulurin si një kafshë e rrezikshme. Ky simulim i jep fëmijës informata vendimtare se si të shmanget duke u bërë pre dhe fëmijët priren ta gjejnë këtë lloj veprimtarie thellësisht të kënaqshme, mesa duket, sepse u jep atyre një përvojë të sigurt për një skenar potencial katastrofal. Atyre iu duket shumë e pëlqyeshme dhe kënaqësia është mënyra e evolucionit për të na motivuar drejt sjelljes adaptive. Pra, Horrori përsos aftësitë përballuese, Por, njerëzit janë unik në imagjinatë dhe ne e përdorim imagjinatën tonë të evoluar për të udhëtuar në botët virtuale që janë të mbushura me rrezik. Kur lexojmë një roman horror ose shikojmë një film horror, ne i përgjigjemi situatave të rrezikshme dhe të tmerrshme që po përshkruhen. Identifikohemi me personazhet e imagjinar që përballen me kërcënime të tmerrshme. Ne kalojmë një sërë emocionesh kur shikojmë ose lexojmë dhe përmes kësaj përvoje mësojmë diçka rreth reagimeve tona. Horrori apo tmerri na siguron njohje me veten tonë edhe në qoshet e errëta të botës dhe na lejon të zhvillojmë dhe të përsosim aftësitë përballuese që mund të jenë kritike më vonë në jetë.

Domethënë, Horrori e trajton frikën tuaj! Me fjalë të tjera, ka shumë arsye të mira për të shikuar sonte një film horror, edhe nëse nuk jeni tifoz i flaktë i këtij zhanri. Ju mund të përjetoni ankth dhe shqetësime të tjera por çdo gjë vjen me një çmim. Shikimi i një filmi horror mund t’iu bëjë më të mirë në trajtimin e frikës tuaj.